Videoteoksia tabletilla

Äidinkielen tunnilla laadimme neljäsluokkalaisten (9-10 -vuotiaita) kanssa juonikäsikirjoituksia. Oppilaat suunnittelivat kolmen tai neljän kohtauksen tarinan, jossa teemana oli koulussa tapahtuva kummallinen tapaus.

Olin luvannut oppilaille elokuvakokeilun tableteilla, mutta arastelin hieman sitä. Ounastelin, että minun päälleni kaatuisi lopulta kaikki tekninen toteuttaminen, aina kuvaamisesta leikkaamiseen.

Käytimme Samsung Galaxy Tab 10.1” tabletteja ja valmistauduin siten, että valitsin Google – storesta mielestäni tilanteeseen sopivimman videoeditorin jo valmiiksi. Kirjaisin kyseisen editorin tähän, mikäli sen vielä Google kaupasta löytäisin, mutta en löydä sitä enää. Päivitän sen tähän, mikäli se ilmestyy. Muuten suurin osa editoreista on ihan toimivia. Nyrkkisääntönä ehkä sellainen, että mikäli kokeillessasi videon käsittelyä ohjelma pysähtelee tai jämähtelee kovin, kannattaa kokeilla jotain toista. Video Pad Free on ihan hyvin toiminut omassa käytössä.

Latasin editorin asennuspaketin opettajan koneelle ja lähetin paketin tabeihin luokanhallintasovelluksen avulla. Oppilaat asensivat editorin itse laitteisiin, eikä aikaa tuhraantunut itseltäni asennuksiin. Ennen kuvauksia kävimme läpi hieman erilaisia kuvaamisen ja kuvakulmien asioita sekä kameroiden suuntaamiseen (ei taustavaloa vasten mielellään) liittyviä perusseikkoja. Oppilaat pääsivät nopeasti kuvaamaan, koska käsikirjoitukset olivat jo valmiita.

Oppilaat hajautuivat ryhmissä eri puolille koulua kuvaamaan videoitaan ja minä kauhulla odotin, minkälainen kommellus syntyisi. Odotukseni osoittautui täysin turhaksi. Oppilaat kuvasivat hienosti. Heillä ei ollut minkäänlaisia hankaluuksia tabletin käyttämisessä kuvaamiseen. Oli kovin huvittavaa seurata luokanhallintasovelluksella, mitä eri ryhmien laitteilla tapahtui. Yksi yhteinen tekijä tehtävässä oli: kaikilla oli mukavaa ja kaikki olivat innoissaan. Välitunnin lähestyessä lukitsin kaikki laitteet ja lähetin ruutuihin viestin “Palatkaa luokkaan”. Ryhmät palasivat kiltisti ja luokkaan tultuaan, vapautin lukituksen ja oppilaat tallensivat työnsä. Kuvaukset sujuivat siis hyvin.

Sitten tuli leikkaamisen aika. Leikkaamiseen ladattua sovellusta opetin luokanhallinnan ja luokan kosketustaulun kanssa hyvin yleisellä tasolla. Näytin omalla tabletilla sekä taululla että kaikissa tableteissa miten leikkeet liitetään, siirtymiä lisätään, tekstejä lisätään ja miten efektejä (esim. filmin väri) lisätään. Oppilaat omaksuivat nämä hetkessä. Yhdellä viiden minuutin opastuksella he käsittivät heti sovelluksen toiminnan. Ja tästä en ottanut itselleni kunniaa, tablettien sovelluslogiikka vain tarttuu lapsiin uskomattomalla nopeudella.

Ryhmät alkoivat puuhata tehtäviään ja syntyvät tulokset löivät minut ällikällä. Eräs ryhmä käytti mm. samaa oppilasta eri rooleissa saman kohtauksen sisällä. He vain leikkasivat peräkkäin eri aikaan kuvatut kohtaukset samasta keskustelusta. Kun leikkaukset valmistuivat elokuviksi, ryhmät “eksporttasivat”, eli veivät videot halutussa tarkkuudessa ja muodossa tabletin muistiin. Tiedostoista tuli isoja, joten avasin käytävässä olevan oppilaspc:n ja oppilaat kävivät tabletin latauspiuhan kanssa siirtämässä videot PC:n työpöydälle. Näin varmistettiin isojen tiedostojen vakaa ja nopea siirto langatonta verkkoa tarpeettomasti kuormittamatta.

Elokuvien katselmuksen jälkeen tein oppilaille vielä luokanhallintasovelluksen kysymystenluontitoiminnolla henkilökohtaisen kyselyn, jossa kysyin heidän ajatuksiaan elokuvaamisesta. Ainoa selvä asia, jonka oppilaat olisivat halunneet tehdä paremmin, oli vuorosanojen hiominen ja kuuluvuus videolla, sekä itse käsikirjoitus. Sitten oli vielä se, että he olisivat halunneet jo huomenna aloittaa uuden projektin samaan malliin…

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Videoteoksia tabletilla”

Kommentointi on suljettu.